Martes. 15.10.2024
El tiempo

Deporte e saúde con DáFIT: Receitas #ComeconDafit con produtos de temporada

Deporte e saúde con DáFIT: Receitas #ComeconDafit con produtos de temporada
Cada estación do ano provenos de alimentos de tempada que teñen a súa propia forza e enerxía vital, grazas ós cales se poden adecuar á dieta ás necesidades do momento. Ademais é importante e intelixente aproveitar os produtos de tempada xa que, sobre todo no caso das froitas e verduras, permítenos consumilas no seu mellor momento, tanto a nivel de aportación de nutrintes, como polo seu aroma e a un prezo más económico. Así, como nos últimos anos, no caso dalgunhas froitas, adiantase e retrasase a comercialización podendo encontrar fresas incluso en decembro, a un prezo más que prohibitivo, ate xullo. Moitas destas froitas e verduras fora de tempada dependen de produtos químicos, ceras e conservantes para que se vexan frescos e máis sabrosos do que son na realidade. Outra razón para consumir produtos de tempada fai mención á sostibilidade para o medioambiente, porque respectamos o ciclo natural e evitamos a implantación de monocultivos intensivos que esgotan o chan. Así mesmo, a necesidade de transporte, distribución e almacenaxe é menor, polo que se reduce o gasto enerxético contamínase menos. ALIMENTOS DESTACADOS MES DE ABRIL
FRUTA VERDURA PEIXE
Albaricoque, cereixa , Fresa-Fresón, Kiwi, Limón, Mandarina, Melocotón, Laranxa, Nectarina, Níspero, Plátano, Pomelo Acelga, Allo, Alcachofa, Apio, Berenxena, Brócoli, Calabacín, Cabaza, Cebola, Col Lombarda, Coliflor, Endibia, Escarola, Espárrago verde, Espinaca, Chícharos, Faba, Xudía verde, Leituga, Nabo, Pepino, Pemento, Puero, Rábano, Remolacha, Repolo, Tomate, Cenoura. Ameixas, Anguila, Angula, Atún, Bacaladilla, Bacallao, Berberechos, Boquerón, Xarda, Cabracho, Camarón, Carpa, Centolo, Cigala, Congro, Gallo, Fletán, Xurel, Lamprea, Linguado, Liba, Mexillón, Pescada, Mero, Ostras, Palometa, Perca, Pez espada, Rape, Raia, Rodaballo, Salmón, Sepia, Troita
Para a elaboración deste seleccionamos a col lombarda, tamén coñecida como col vermella ou morada e que finaliza xa a súa tempada pois é típica da cocina en meses fríos, pola orixinalidade da súa cor, as súas propiedades e a súa versatilidade na cociña. Pero como a pesar de entrar na primavera, o mes de abril pode definirse como un mes revoltoso, traicioneiro polos bruscos cambios, con días de auténtica primavera  que se mesturan con outros de carácter invernal; días despexados e soleados alternan con outros de chuvascos e tormentas, etcétera. Por elo despedimos a col lombarda nun tempo típico invernal. As coles en todas as súas variedades (coliflor, brócoli, coles de Bruxelas,…) son ricas en vitamina C e ácido cítrico, potenciador da acción de vitamina C. Posúen, en maior o menor medida, fitoquímicos con acción antioxidante e con capacidade para estimular o sistema inmunitario. As coles poden prepararse fervidas, frías como ensalada, gratinadas, rellenando as súas follas como rolliños de primavera, etcétera. Como primeiro prato ou como acompañamento xunto con outras verduras e hortalizas. A continuación, presentamos tres receitas completamente diferentes:   QUICHÉ DE COL DE LOMBARDA CON XAMÓN SERRANO Receitas no Instagram ComeconDafit Receitas no Instagram @ComeconDafit Ingredientes (4-6 persoas): Para a masa:
  • 200 grs Fariña integral.
  • 2 Ovos.
  • 60 ml de aceite virxe extra.
  • Unha pizca de sal.
Para o recheo:
  • 2 cebolas moradas.
  • 500 grs (1/2) col lombarda.
  • Taquiños de xamón serrano.
  • Queixo fresco de cabra.
  • 3 ovos.
  • 200 ml leche semidesnatada.
  • Sal e pementa.
Para a masa, mesturamos a fariña, os ovos, o aceite e unha pizca de sal. Amasamos e gardamos na neveira durante uns  15 minutos. Para o recheo, picamos e sofreímos as cebolas e engadimos a col troceada ata que quede tenra y salpimentamos. Ó final engadimos os taquiños de xamón e reservamos. Estiramos a masa con rodillo, estendémola sobre o molde engraxado ou sobre papel de forno. Colocamos uns garbanzos sobre a base para que non aumente e levámolo ó forno durante 15 minutos a 180ºC. Retiramos os garbanzos, distribuímos o sofrito e uns trociños de queixo fresco de cabra. Batemos os 3 ovos, o leite, salpimentamos e vertemos sobre a preparación. Cociñamos a 180ºC ate que se cociñe (durante uns 50 minutos) e deixamos repousar antes de desmoldar.   FAJITAS INTEGRAIS DE ENSALADA DE COL LOMBARDA Ingredientes (6 persoas):
  • 500 grs col lombarda.
  • 2 cenorias grandes.
  • 1 cebola morada mediana.
  • 1 bote de millo doce.
  • Tortiñas de millo integral.
Para o aderezo:
  • 1 iogur natural 0%.
  • 1 culler de tahini o pasta de sésamo.
  • 1 culler de zume de limón.
  • 1 culler de vinagre.
  • 1 culler de aceite virxe extra.
  • 1 culler de mostaza Dijon.
  • 1 culler de mel.
  • 1 culler de semillas de sésamo.
  • Sal.
  • Pementa negra moída.
Preparación: Cortamos a col lombarda o máis finamente posible, mellor cunha mandolina. Separámolas ben e  poñémolas nun bol grande. Pelamos 2 cenorias e cortámolas en tiras finas ou rallada e incorporámola á col. Engadimos a cebola tamén cortada fina coa mandolina e o millo escorrido. Para o aderezo mesturamos ben todos os ingredientes ate conseguir unha preparación densa e homoxénea coa que cubrir ben as verduras e deixamos macerar polo menos unha hora na neveira. Engadimos a mestura  nas tortiñas de millo integrais que pre- quecemos nunha tixola.  Podemos darlles forma ás fajitas servíndoas dentro dunha cunha e deixándoas enfriar. Servimos espolvoreando semillas de sésamo e  pipas de cabaza. LICUADO DE COL LOMBARDA, APIO Y NARANJA SANGUINA Ingredientes (para 1 persoa):
  • 1 cuña de col lombarda.
  • 1 ramiña tenra de apio.
  • 1 laranxa sanguina.
  • 2 cenorias medianas.
Preparación: Lavamos e cortamos a col en cuñas (algo menos dun cuarto), o apio e pelamos a laranxa e as cenorias. Pasamos pola licuadora e bebemos inmediatamente. Estará máis fresco si temos os ingredientes na neveira.    

Sesións con Dafit

Máis información

Dafit seguenos

Fonte

  • Enlace patrocinado.

Comentarios