A Poxa de Xovencas Frisonas de Mazaricos fixo fin a unha Semana Gandeira referente en Europa

Volveu ser Mazaricos o centro do sector lácteo galego no marco da súa recuperada, tras dous anos de pandemia, Semana Gandeira. Un Concello que depende nun 90% do sector gandeiro, gracias ás 12.000 vacas que producen máis de 200 litros de leite por minuto, unha das cifras máis altas de Galicia.

A XIV Poxa de Gando Frisón Memorial José Moreira puxo fin a unha completa semana que arrincaba con visitas dos escolares mazaricáns a varias granxas.

2.000 persoas pasaron pola Poxa

Pero cómpre poñer o foco neste evento, polo que pasaron arredor de 2.000 persoas chegadas de toda Galicia. Nas 3 horas de evento, subastáronse 23 animais, sumando unhas cifras aproximadas de 72.000 euros de negocio, cun prezo medio aproximado de 3.150 € por animal. Unha cifra considerablemente máis alta que na última poxa celebrada, a de 2019, onde precisamente eses 3.150€ foi o prezo da vaca máis valiosa, e que pode demostrar dúas cousas: o bo estado de saúde do sector lácteo nestes tempos de bos prezos nos supermercados; ou a escaseza de animais.

A cotización máis alta foi para unha vaca mazaricá: “Nuveira Conguita Husky”, primeiriza da gandería Nuveira, que foi adquirida pola SAT Busto Corzón.

Referente Europeo

Que Mazaricos está a altura, en produción, calidade, e tecnoloxía, de calquera granxa en toda Europa, xa o demostrou o alcalde Juan Blanco. “Somos un concello gandeiro que xa se ten convertido nun referente estatal e europeo”, defendeu o alcalde, quen considerou que “xa pasou o tempo en que aprendiamos doutros, agora marcamos pautas no sector e somos unha referencia na gandería”. Juan Blanco destacou que en Mazaricos “somos un exemplo de concello gandeiro, somos profesionais, dedicámonos ao agro e traballamos polo futuro do rural”.

Juan Blanco e Ana Miranda

Para corroboralo tamén estivo a eurodeputada Ana Miranda, destacando o seu traballo a prol do sector en Bruxelas. Miranda salientou a necesidade de apoiar “ás gandeiras e gandeiros do noso país” diante da vindeira Política Agraria Común a partir do mes de xaneiro e “defender en Bruxelas as particularidades do sistema agrario e gandeiro galego, como fixo o alcalde Juan Blanco ante a Comisión Europea”.
Juan Blanco tamén agradeceu o apoio con Mazaricos do conselleiro de Medio Rural, José González, e valorou o feito de que “as administracións traballamos xuntas”,

Sorteo

Algúns dos gañadores da poxa

Varias das entidades presentes na Semana Gandeira quixeron colaborar cedendo material para un sorteo por valor de máis de 2.000 € entre as persoas asistentes á poxa. Deste modo, Aira repartiu un vale de 200 €; Farminn Agrícola, 2 xamóns, e CLUN, 4 lotes de leite. Pola súa banda, Comercial Rodríguez achegou tres lotes de produtos gandeiros e unha fin de semana de balneario, mentres Agrobardullas colaboraba cunha garrafa de selador valorada en 150 euros. UCOGA cedeu un xamón 5J, mentres que Agromaroñas fixo o propio cun lote de licores e unha chaqueta. Arrecoiro sorteou unha paleta ibérica. Por outra banda, entre os compradores dos animais sorteáronse doses de material xenético por un valor de máis de 1.000 €.

Xornada sabatina

Así foi a sesión vermúuuuu

Durante o sábado houbo unha interesante mesa redonda sobre o sector, ademais da divertida gran sesión vermuuuu que congregou a ducias de persoas para desfrutar da música da mazaricá Ara Nieto, gañadora do concurso Recantos do programa Luar da TVG, e a Orquestra Principal.
Á tarde, ademais de xogos infantís -inchables, touro mecánico, obradoiros...- tivo lugar a entrega de premios de senllos concursos da Semana Gandeira: o de postres lácteos (onde cada receita debía levar leite entre os ingredientes principais) e o de fotografía sobre a gandería mazaricá. Os gañadores do concurso de fotografía foron Yasmina Farhani Luaces, José Manuel Rodriguez Amado, Rebeca Conde Fontela e Lucía González Pena, que recibiron, respectivamente, o 1º, 2º e 3º premio, así como o premio especial do público.

No tocante ao concurso dos postres, os gañadores foron, por orde, Gloria Antelo cunha torta de queixo ao chocolate, María Luaces Trillo cunha torta de queixo e leite asado, e Juan José Moreira cunha torta de ferrero con nata.

A asociación Trenzarte, de arte en palla, levou a cabo un obradoiro durante a tarde que congregou a moitas e moitos curiosos, á vez que continuaba a mostra agraria e de servizos.

Ruta das Tapas

Tapas de Casa Jurjo

Como complemento da Semana Gandeira, este ano organizouse tamén para este sábado 3 a Ruta das Tapas de Mazaricos. Nesta edición, onde as persoas participantes poden gañar unha cea por valor de 80 euros votando pola mellor tapa -que se coñecerá a próxima semana-, conformron a ruta sete locais do municipio: o restaurante EFE-EME, Casa Jurjo, a Pizzería Pinocchio, o Asador Manduca, Casa Senra, Casa Pego e o Hotel Rústico Santa Eulalia.

 

Ver Galería de Imaxes

 

Novas relacionadas