Venres. 26.04.2024
El tiempo

O congro mantense vivo ao solpor muxián

O congro mantense vivo ao solpor muxián

Época de congro. I é que para que todo saia ben e haia produto abondo para a 15ª Festa do Congro, a familia muxiá ten que esforzarse no duro traballo artesanal do congro. Os secadoiros están estes días a tope. É tempo de xacer ao sol.

Xa coñecimos o proceso do congro a través da fermosa Documental "A esperanza dunha tradición que seca ao vento do mar". Nela podemos coñecer como a familia Diz mantén viva esta tradición, co grave risco de que non hai relevo, pois a mocidade de hoxe en día non está moi afeita ao artesanal.

O proceso comeza coa pesca, nocturna e en zonas rochosas. Como nos conta o investigador Xan Fernández Carrera, o cebo soe ser sardiña, xarda ou xurelo e o aparello utilizado é o palangre ou pincho de fondo. Da caña ao secadoiro e a facer que os dous secadoiros muxiáns enchen de luz a vila.

Da comercialización sabemos pouco, i é que a meirande parte da colleita expórtase a zonas como Cataluña, Aragón... Aquí pouco se consume, máis alá do extraordinario produto que se pode degustar cada semana santa na Festa do Congro. Alí nos vemos pois...

Máis información

Novas relacionadas

Fonte

Comentarios