Os piratas degustaron o peixe de Laxe
Completa fin de semana de posta en valor do produto do mar de Laxe. Aderezada co Mercado Pirata na Praza Ramón Juerga, a Lonxa foi o gran foco de atracción durante toda a fin de semana coas II Xornadas de Pesca Artesanal 'No Mar da Lonxa de Laxe’, promovidas pola Xunta.
Tras un sábado completo, a xornada dominical abría cun obradoiro de gastronomía para cativ@s co cociñeiro Miguel Mosteiro. Unha trintena de rapaces coñeceron de primeira man unha serie de peixes que se pescan na vila, e aprenderon a facer ensaladilla.
Embaixador@s do peixe de Laxe
As dúas novidades desta edición foi o nomeamento dos Embaixadores do Peixe e Marisco de Laxe e a exaltación gastronómica. Antonio Devesa, secretario e alma da confraría de Laxe, foi o director de orquestra debullando, unha a unha as razóns polas que o pósito quixo homenaxear aos 4 embaixadores: A primeira foi a ex conselleira do Mar, Rosa Quintana, tras 36 anos na Consellería e unha longa relación coa confraría de Laxe.
O segundo foi o propio cociñeiro Miguel Mosteiro, que agradeceu (sorprendeu o seu galego nativo cando viña de impartir o obradoiro en castelán) a sorpresa e instou a toda a xente da comarca a poñer en valor e crer na calidade do seu produto.
Tamén renderon unha sentida homenaxe a Evaristo Castro Lema, histórico comprador do mercado, recolleu o seu emblema na emotiva cerimonia dirixida por Antonio.
O futbolista tamén foi nomeado embaixador Álex Bergantiños, que non puido acudir á cita por compromisos previos no marco da súa despedida do fútbol profesional e a homenaxe a Mauro e Bebeto. Devesa lembrou un forum gastronómico onde Alex parou, preguntou varios restaurantes na Coruña, e uns días despois un dos restauradores contoukle a Antonio que Alex preguntar se tiña peixe de Laxe, o mellor peixe do mundo. A través de a mensaxe, o antigo deportista convocou á confraría para fixar unha nova data para recoller o teu distintivo e grazas pola cita.
EXALTACIón
A homenaxe deu paso á exaltación. Por 15 euros, os comensais que facían cola dende pasadas as 12:30h, puideron degustar unhas 300 racións de navallas e peixe frito ( patín, abadexo, xurelo, pescada, sardiña, pinto, maragota ou escacho). Todo un luxo.