Xoves. 25.04.2024
El tiempo

Vimianzo prepárase para viaxar no tempo a través do padal

Vimianzo prepárase para viaxar no tempo a través do padal
Hostaleiros-de-Vimianzo-na-presentacion-do-proxecto-Do-Mar-a-Terra

Xa se pode palpar nas mesas dos restaurantes. O proxecto Vimianzo. Do mar á terra presentábase o pasado venres no Castelo de Vimianzo, e arrinca en clave de gastronomía. Máis concretamente, arqueogatronomía, mesturando a riqueza patrimonial das terras de Soneira coa arte culinaria dos seus establecimentos.

Deste xeito, unha das accións desta iniciativa de dinamización turística consistiu na recuperación da gastronomía castrexa e medieval grazas á colaboración con doce hostaleiros locais (integrados na Rede de Hostaleiros "Vimianzo. Do mar á terra") e o asesoramento de dos malacólogos Víctor Bejega e Eduardo González; e o cociñeiro, Miguel Silvarredonda.
Así, que a partir da próxima semana, estes restaurantes, bares ou panaderías servirán ou venderán preparacións castrexas e medievais. Nos restaurantes, os pratros castrexos terán un prezo de 10€ e os menús medievais, de 20€. Os comensais, ademais de facer esa viaxeno tempo a través do padal, tamén poderán comprar a vaixela de barro de Buño na que se presentan as elaboracións gastronómicas.

Presentación

Foi o alcalde de Vimianzo, Manuel Anteloo presentador, e estivo presente o xerente do GAC, Guillermo González Díez; e os asesores do proxecto, os malacólogos e doctorandos da Universidade de León, Víctor Bejega García e Eduardo González Gómez de Agüero; o cociñeiro Miguel Silvarredonda; e os doce empresarios integrados na Rede de Hostaleiros. Entre os asistentes estaban tamén un grupo de xornalistas especializados en turismo e gastronomía que durante dous días coñecerán o proxecto e visitarán Vimianzo e a Costa da Morte. Os medios asistentes son os blogs 2 Viajes en el objetivo, Vivir Galicia e Diario del Viajero, o diario online de viaxes expreso.info e o programa da Radio Galega Come e fala.

Durante a súa intervención, os malacólogos calificaron de “hito” e “recurso espectacular” o proxecto de Vimianzo porque supón trasladar ao papel, das súas teses, á realidade as investigacións que levaron a cabo durante moito tempo. Pola súa parte, o alcalde de Vimianzo tamén se mostrou moi ilusionado co proxecto, agardando que “isto non sexa o remate, senón o comezo dunha nova etapa”.

Tras o evento, realizouse unha degustación no Castelo de Vimianzo na que os establecementos da Rede de Hostaleiros serviron algúns dos menús, pinchos e produtos de panadería castrexos e medievais que se servirán ou venderán nos seus locais. Así, desde este outono, os comensais que paren a comer en Vimianzo poderán facer unha viaxe no tempo a través do padal. Hai que recordar que cada ano, nos restaurantes de Vimianzo se serven case 250.000 menús.

Degustando-os-callos-medievais

Arqueogastronomía e ecogastronomía

As recetas dos pratos castrexos (Idade do Ferro) e menús medievais están incluídas nun receitario realizado polos propios hostaleiros vimianceses co asesoramento do cociñeiro Miguel Silvarredonda e dos malacólogos, Víctor Bejega García e Eduardo González. As novas elaboracións culinarias dos restauradores vimianceses tamén están dispoñibles en versión audiovisual na páxina web do proxecto (www.domaraterra.com) baixo o nome de “Telerreceitas”.

Os establecementos integrados na Rede son Casa Sabina, O Retiro de Barboles, restaurantes Pastoriza, O Castillo, Vía Rápida, Celme Café, Casa Landeira, Café Bar Requeiro, Quilmes e as panaderías Sampedro, Antoxos e Pan Ignacio.

Pratos-Castrexos-para-os-menus-medievais-no-marco-do-proxecto-Do-Mar-a-Terra

Listaxe de patros castexos, menús medievais, pinchos e produtos elaborados

Pratos Castrexos

  • Casa Sabina:
    - Crema de trigo con froitos do mar e da terra.
    - Queixo fresco con mel e froitos secos .
  • O Retiro de Barboles:
    - Sopa do Castro.
    - Ensalada de froitos con sopa de leite .
  • O Castillo:
    - Potaxe castrexa.
    - Filloa rechea de compota de pera.
  • Pastoriza:
    - Pote de trigo.

Menús medievais

  • Vía Rápida:
    - Cordeiro de Deus.
    - Torta da Dama.
  • Casa Sabina:
    - Garavanzos con peixe de rocha.
    - Pescada con setas e acelgas.
  • O Retiro de Barboles:
    - Espetada de troitas.
    - Porco doce.
    - Castañas cocidas aromatizadas.
  • O Castillo:
    - Ensalada da Marquesa.
    - Galiña medieval.
    - Biscoito de salvado e noces.
  • Pastoriza:
    - Mexillóns de campo.
    - Pescada en cama de verza.
    - Follado do bosque do Marqués.

Pinchos

  • Casa Sabina.
  • Celme Café.
  • Casa Landeira.
  • Café Bar Requeiro.
  • Quilmes.

Venta de produtos

  • Panadería Sampedro: Empanada castrexa, Bolo lonxevo e Biscoito medieval.
  • Panadería Antoxos: Empanada de mexillóns e Biscoito de améndoas.
  • Pan Ignacio: Trenza de pan de trigo do país e centeo, Empanada de trigo de vieiras e Biscoito de castañas.

Máis información

Novas relacionadas

Fonte

Comentarios