mércores. 30.04.2025
El tiempo

Deporte e Saúde con DáFIT: Ácido Láctico

Deporte e Saúde con DáFIT: Ácido Láctico
  Se practicades algún deporte ou actividade física, seguramente escoitariades falar do ácido láctico: “só se produce durante a realización de exercicio”, “o ácido láctico é un residiu non desexado”, “é o ácido que produce as maniotas...” estas son ideas erradas como veremos a continuación. O ácido láctico é un composto orgánico que se produce de xeito natural no noso organismo, principalmente, nas células musculares e nos glóbulos vermellos. Sabemos que o corpo funciona como un laboratorio químico sen horario de peche. Un dos principais e máis coñecido é o metabolismo, proceso que xa mencionamos en anteriores artigos, mediante o cal os alimentos que inxerimos se transforman en enerxía (glicosa). Esta é emprega  polo  organismo como fonte de enerxía e como combustible para a glicolise ou metabolismo glicolítico. Consiste na degradación dos carbohidratos a ácidos por un proceso de fermentación, proceso no cal tamén intervén o osíxeno. O propósito do proceso de glicolise é a obtención de enerxía para todas as células do corpo. Nesta fase de transformación (onde se degrada a glicosa) ocorren diversas reacción nas cales a glicosa acaba convertida en dúas moléculas de piruvato (ácido piruvato). O piruvato é un elemento moi importante, pois é a sustancia clave para a produción de enerxía na célula (mitocondria). En ausencia de osíxeno e antes de entrar na mitocondria o piruvato pode converterse en ácido láctico. A produción de ácido láctico varía dunha persoa a outra, dependerá do seu adestramento e da intensidade do exercicio que realice. En resumidas contas,  o ácido láctico é producto do metabolismo, e non se xera só cando se está a realizar exercico, pois en repouso estase a reproducir  de xeito continuado ácido láctico no interior das células, no proceso de combustión dos hidratos de carbono para a obtención de enerxía. O organismo sempre ten pequenas cantidades de ácido láctico no sangue coñecido como lactato. O ácido láctico e a actividade física Cando realizamos un exercicio anaeróbico, levantar pesar ou correr a unha velocidade elevada, con moita intensidade e  pouca duración, prodúcese ácido láctico que é eliminado polo organismo. Pero no caso de continuar co mesmo exercicio a intensidade moi alta, é dicir, cando hai demasiada demanda de enerxía nos tecido musculares e non hai suficiente dispoñibilidade de osíxeno no sangue, o lactato prodúcese máis rapidamente que a capacidade dos tecidos para eliminalo. Ó corpo non lle da tempo a eliminalo e este comeza a acumularse, provocando acidificación das fibras musculares, tendo entre outras consecuencias: unha fatiga muscular. Pese a isto, certos estudos aseguran que o lactato non é o que causa a fatiga senón o hidróxeno que se produce xunto ao ácido láctico, pero si se pode dicir que está relacionado coa acidez. A sensación de fatiga ou “queimón” é un mecanismo de defensa do propio organismo para evitar o dano muscular. En relación con isto xustifícase a fatiga como  un fenómeno multifactorial, que se produce por diversas causas durante o exercicio: incremento da temperatura corporal interna, disnea (hiperventilación), hipoglucemia (exercicio prolongado durante máis de tres hora sen suplementación de carbohidratos, etcétera.), deshidratación, etcétera. Dafiteros despois dunha dura sesion de adestramento en grupo #Dafiter@s despois dunha dura sesión de adestramento en grupo En xeral, calquera esforzo realizado por encima dun consumo de oxíxeno específico e diferente para cada organismo fai aumentar o ácido láctico. Un bo adestramento favorece o transporte do ácido láctico a outro lugar (corazón, sangue...). Pequenos consellos para evitar a acumulación de ácido láctico durante o exercicio:
  • Manterse hidratado: diminuirán as posibilidade de almacenamento.
  • Adestramento regular: o necesitar queimar menos glicosa para a obtención de enerxía xerarase menos ácido láctico.
  • Descanso: para a recuperación muscular é fundamental.
  • Estiramentos despois dunha actividade física intensa: entre outras vantaxes axuda a aliviar a sensación de ardor  ou cambras que poida ocasionar.
  • Respiración regular: osixenaranse máis os músculos.
  • Cando se comeza a notar ardor nos músculos deberase diminuír a intensidade.
Recordamos:
  • O ácido láctico prodúcese cando se descompón a glicosa en ausencia de oxíxeno en exercicios anaeróbiocos (correr, ciclismo, etcétera.)
  • A acumulación deste no noso corpo evita que a enerxía chegue aos músculo provocando fatiga, contracción ou sensación de queimón e ardor.
  • Con exercicio e boa alimentación pode evitarse a acumulación.
Aproveitade o bo tempo para exercitar corpo&mente, boa semana!  

Sesións con Dafit

Máis información

Dafit seguenos

Fonte

  • Enlace patrocinado.

Comentarios