A tradición e a calidade da gastronomía da Costa da Morte triunfaron en Xantar
![](/asset/thumbnail,992,558,center,center/media/quepasanacosta/images/2017/02/06/Gastronomia-da-Costa-da-Morte-en-Xantar-Ourense-2017.jpg)
![Gastronomia da Costa da Morte en Xantar Ourense 2017](/media/quepasanacosta/images/2017/02/06/Gastronomia-da-Costa-da-Morte-en-Xantar-Ourense-2017.jpg)
Ata Ourense foron expedición dos Concellos de Carballo, Mazaricos, Vimianzo e Zas, ademais do de Muxía, para promocionar a gastronomía da Costa da Morte no 18º Salón Internacional de Turismo Gastronómico - Xantar. Unha boa oportunidade para participar ao amparo da Deputación da Coruña, que serviu de paraugas para a posta en valor dos nosos produtos.
Tradición e calidade combináronse para amosar os nosos produtos máis auténticos na feira. As filloas de Zas, o pan de Carballo, a tradicional receita do bolo do pote de Mazaricos ou a “arqueogastronomía” dos pinchos irmandiños de Vimianzo, foron grandes protagonistas no posto e nos showcooking da Deputación, xunto ao polbo á mugardesa, as tortas de Ortigueira, ou as troitas de Oroso.
“Apostar pola sustentabilidade, pola calidade e pola ligazón coa diversidade e variedade son as chaves do éxito e do crecemento. Para ter futuro, crear emprego e visibilizar a riqueza”, dixo a vicepresidenta da Deputación, Goretti Sanmartín.
As filloas á pedra de Zas
![Showcooking coas Filloas a pedra de Zas no Xantar Ourense 2017](/media/quepasanacosta/images/2017/02/06/Showcooking-coas-Filloas-a-pedra-de-Zas-no-Xantar-Ourense-2017.jpg)
Como triunfaron esas marabillosas filloas á pedra de Zas. O alcalde foi presentando ás verdadeiras artistas da cociña, que fixeron as delicias dos asistentes con estas impresionantes filloas.
![Expedicion zasense no Xantar Ourense 2017](/media/quepasanacosta/images/2017/02/06/Expedicion-zasense-no-Xantar-Ourense-2017.jpg)
O Bolo do Porte de Mazaricos
![Bolo do Pote no Xantar de Ourense](/media/quepasanacosta/images/2017/02/06/Bolo-do-Pote-no-Xantar-de-Ourense.jpg)
Fantástico o showcooking que realizou o Concello de Mazaricos na Feira, que deixou patente a tradición dos Bolos do Pote, este produto con historia asociado ao cocido galego fixo de substituto do pan en épocas de fame e carestía. O seu sabor particular fai del un prato curioso. A unión de Hostaleiros e as Amas de Casa serviron así ademais para poñern en valor a carne a pedra e o pan, outros produtos que representan perfectamente o selo de calidade dos #ProdutosMZ. Por outra banda, e de cara á Festa do Bolo do Pote, o concello organizará un concurso para os nenos e nenas do Concello, a través dos colexios, para que plasmen este prato. “É importante que as nenas e os nenos tomen conscien- cia das tradicións da súa zona porque é iso o que crea arraigo e sentimento de pertenza a unha comunidade”, explicou o alcalde.
O alcalde Juan José Blanco, fixo de presentador, recordando a importancia da Festa do Bolo do Pote, que xa ten 19 anos, e que ademais vaise realizar un concurso de debuxo polas escolas, para manter viva a tradición. Foron as Amas de Casa as que realizaron a demostración dos bolos, e as xentes do Restaurante Casa Pejo fixeron as delicias da carne a pedra. Ademais, a Casa Pito trouxo o seu auténtico Pan MZ, feito con trigo do país, como podedes ir comprobando neste vídeo:
https://www.facebook.com/concello.demazaricos/videos/1343417655715267/Arqueogastronomía en Vimianzo
![Rosa Sanches e Manolo Rial no Xantar de Ouresen cos pinchos Irmandinos de Vimianzo](/media/quepasanacosta/images/2017/02/06/Rosa-Sanches-e-Manolo-Rial-no-Xantar-de-Ouresen-cos-pinchos-Irmandinos-de-Vimianzo.jpg)
Vimianzo tivo un especialista como presentador do showcooking dos pinchos irmandiños. Nada menos que Jorge Guitián fiou tradición e calidade para demostrar que a historia ten moito que dicir en materia gastronómica.
No posto estiveron Manolo Rial e Eosa Sánchez vestidos de época para amosar as marabillas, tanto salgadas como doces, do concello vimiancñes.
![Showcooking dos Pinchis Irmandinos de Vimianzo no Xantar Ourense 2017](/media/quepasanacosta/images/2017/02/06/Showcooking-dos-Pinchis-Irmandinos-de-Vimianzo-no-Xantar-Ourense-2017.jpg)
Premio para Carballo
![Xose Regueira recolle o 3 premio ao mellor cartel do Xantar](/media/quepasanacosta/images/2017/02/06/Xose-Regueira-recolle-o-3-premio-ao-mellor-cartel-do-Xantar.jpg)
Ademais da fantástica promoción do Pan e das Empanadas de Carballo, a Feira Xantar trouxo un premio para a vila. O concelleiro de Promoción Económica, Xose Regueira, regresou co 3º premio do 7º Concurso de Carteis de Festas Gastronómicas e Galicia e Portugal, gracias ao cartel de Carballo por Etapas, a ruta de tapas que organiza o Concello en colaboración con Axober.
![Posto do Concello de Carballo en Xantar de Ourense 2017](/media/quepasanacosta/images/2017/02/06/Posto-do-Concello-de-Carballo-en-Xantar-de-Ourense-2017.jpg)
Muxía, ao seu ritmo
As entidades de Muxía Turismo Rural levaron o concepto slow ao Xantar. Neste caso baixo o paraugas de Turismo de Galicia, e acompañados pola Asoporcel, presentaron un completo paquete turístico facendo da gastronomía a lume lento un fin en si mesmo.
![Presentacion do Muxia destino Slow no Xantar Ourense 2017](/media/quepasanacosta/images/2017/02/06/Presentacion-do-Muxia-destino-Slow-no-Xantar-Ourense-2017.jpg)
Novas relacionadas
- 2017: Carballo, Mazaricos, Vimianzo e Zas levan a súa tradición e calidade gastronómica ao Xantar.
- 2017: Seis versións da Costa da Morte en Fitur
- 2016: Mazaricos triunfa no Salón Internacional de Turismo Gastronómico cos bolos do pote
- Redacción QPC ([email protected])